Dziś nasi uczniowie, wraz z opiekunami z IFOM-u, wyruszyli do miejsc, w których będą odbywać swoje praktyki zawodowe. Część z nich rozpoczęła staż na miejscu, w Reggio Emilia, a część udała się do pobliskiej Parmy. Zostali serdecznie przyjęci, zapoznani z miejscem pracy oraz swoimi obowiązkami – pierwszy dzień za nimi!
Popołudnie spędziliśmy na zwiedzaniu urokliwego miasta, chłonąc włoską atmosferę, architekturę i historię.
Na kolację zjedliśmy kolejne typowe danie kuchni włoskiej – carbonarę. Właścicielka restauracji Cucine Clandestine nie tylko zadbała o wyśmienite smaki, ale również nauczyła uczniów kilku podstawowych włoskich gestów – było dużo śmiechu i dobrej zabawy!
Na deser spróbowaliśmy tradycyjnego ciasta – crostata alla marmellata di albicocche – pyszne zakończenie intensywnego dnia!
Jutro kolejne wyzwania – pełni energii ruszamy dalej!